Een interview met Melak

foto: Amina Haitoute
Door Mandy van der Net

Zeven maanden geleden kwam Melak voor het eerst bij Queridon. Ze was op zoek naar een taalschool waar je niet alleen tijd krijgt om te leren, maar ook om fouten te maken. Stap voor stap gaat Nederlands leren haar nu steeds beter af. “Soms spreken we nog wel eens stiekem Arabisch in de les”, lacht Melak op een drukke donderdagmiddag in het restaurant van Queridon. ““Ssst, nee, alleen Nederlands“ zegt onze docent Barbara dan altijd, en dan praten we weer snel Nederlands”.

Drie jaar geleden kwam ze hier vanuit Irak, en ze woont nu op loopafstand van de Saffier. Het is soms nog wel even wennen aan de andere gewoontes, “om zes of zeven uur gaat hier alles dicht. Ik ga naar school, en dan meteen naar huis. Dat was in Irak wel anders, daar zijn om middernacht of zelfs om één uur alle winkels nog gewoon open.” Maar, ze vindt het leuk hier en de taal leren helpt haar veel. Haar moeder en zus hadden eerder al andere taalscholen geprobeerd, maar wat Queridon zo bijzonder maakt voor Melak is dat het leren ook buiten de les plaatsvindt.
“We leren niet alleen uit een boek, maar we doen ook luisteropdrachten en we spelen spelletjes. En de mensen hier zijn allemaal heel aardig; ik praat veel met de mensen in het restaurant.” Na zeven maanden is ze ook niet meer bang om fouten te maken. “Tijdens de eerste les was ik erg nerveus, omdat alles nieuw was. Maar Barbara zei dat ik niet alles als een test moet zien, en dat het niet erg is als ik niet alle woorden goed heb. Ik ben hier om te leren, en dan is fouten maken ook niet erg. Het is nog steeds wel moeilijk, maar ik leer steeds nieuwe woorden. Ik vraag mensen nu naar hun naam, en dan zeg ik “Hoe is het?” en “Heb je hobby’s?” Ik was eerst bang om dat te doen, maar nu niet meer.”

In haar vrije tijd houdt Melak van tekenen – “portretten, maar ook bloemen, van alles eigenlijk” – en van koken. Dat komt goed van pas in het restaurant van Queridon waar ze één dag in de week in de keuken werkt met kok Gerard: “Ik kook met Gerard en hij legt me dan uit hoe ik alles moet maken, en hoe ik de ingrediënten moet snijden.” Haar zus, Zahra, werkt ook in het restaurant, maar dan in de bediening. Melak was zo enthousiast over Queridon, dat ze Zahra ook heeft overgehaald te komen. “Zahra houdt niet van koken, maar ik wel”, zegt Melak. “Thuis kook ik ook, en Zahra helpt met schoonmaken. Ik maak Arabisch eten, zoals Tabouleh, en nu ook Nederlands eten, het is een mix”. Verbaast is ze wel over de Nederlandse voorliefde voor alle soorten soep. “Ik maak soep met Gerard, bijvoorbeeld pompoensoep of champignonsoep, of groentesoep. Ik ben gewend om altijd rijst te eten, maar dat eten jullie hier in Nederland maar weinig. Hier is het soms alleen soep. Geen rijst met kip, of een salade, alleen maar een beetje soep. Wat is dat?”, lacht ze. “In Irak eten we nooit alleen soep, dat is alleen maar een beetje water.”

De komende tijd gaat Melak door met de taallessen om nog beter Nederlands te leren spreken. “Grammatica gaat altijd heel goed, maar luisteren en lezen zijn soms nog moeilijk. Bij toetsen snap ik soms niet goed wat er in de vraag staat. Dan lees ik het opnieuw, en zo kom ik ook weer nieuwe woorden tegen. Bij de laatste toets heb ik voor grammatica 94% gescoord, en voor lezen 70%.” En na de taallessen? “Ik wil gaan studeren als ik hiermee klaar ben; ik wil diëtist worden. Misschien ga ik studeren in Utrecht of anders in Amsterdam. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit, ik wil gewoon graag studeren.”

Meer informatie over taallessen bij Queridon? Mail of bel (06-30864318) Barbara Klomp, of vul het contactformulier in.

Over

You may also like...

Reacties gesloten.